De bijdrage van het onderzoeksteam van ons materiaalkundig laboratorium in Sittard

Sinds enkele weken is het materiaalkundig Laboratorium verhuisd van Maastricht naar een nieuwe locatie. Het hele team inclusief alle analyse-apparatuur is thans gehuisvest in een prachtig pand in Sittard, zo'n 30 km van Maastricht.

Georganiseerde ruimtes voor een ervaren team:

Ons team bestaat uit vier onderzoeksmedewerkers die al vele jaren ervaring hebben: Jo Lejeune, Marc de Loo, Arjan Bruinen en Ron Rebergen. Het laboratorium bestaat uit verschillende ruimten: voor monsterregistratie en -opslag en korrelverdeling, en voor chemisch mineralogisch en microscopisch onderzoek en fysisch/mechanische testen. Middels deze analyses, proeven en testen ondersteunen we de productieprocessen en de producten van de 3 business lines van Heidelbergcement Benelux (granulaten, cement en, betonmortel).

De doelstellingen van het laboratorium:

Een belangrijke doelstelling van onze collega's is om mee te werken aan de verwezenlijking van de ambities van de groep, waartoe ook de vermindering van de CO2-uitstoot behoort. Samen met het betononderzoeks-team van ATL West in Rotterdam worden de technische behoeften van onze productieprocessen in de Benelux ondersteund en wordt samen met onze technische voorlichters gewerkt aan oplossingen voor onze klanten (waaronder ook Mebin en Interbeton) bij het toepassen van onze producten.

Specifiek onderzoek voor cement:

Om onze afhankelijkheid van gegranuleerde hoogovenslak in de toekomst te verminderen, zijn we op zoek naar alternatieve grondstoffen voor productie van cement. Eén van de alternatieven die we onderzoeken zijn puzzolane materialen van vulkanische oorsprong. Voordat we alternatieve grondstoffen kunnen inzetten in onze productie moeten we heel goed de samenstelling en de prestaties analyseren en doorgronden. Onze laboratoria in Sittard (en Rotterdam) spelen daarin een belangrijke ondersteunende en adviserende rol.

Bekijk enkele voorbeelden van de apparatuur die wij in het laboratorium in Sittard gebruiken:

Middels laser de korrelverdeling van poedervormige materialen bepalen.

Wij maken gebruik van ultramoderne apparatuur zoals golflengtedispersieve röntgenspectrometrie (instrument op de voorgrond), een analyse techniek waarmee de concentraties van elementen in monsters kunnen worden bepaald. Een meting duurt enekele minuten.

Resultaten van een opname middels raster elektronen microscopie (REM).

Optische microscopie voor visuele beoordeling van materialen.